"Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus."

2012. december 03. 11:10 - Ithiliel

panasz

Jelenleg semmi mást nem szeretnék, csak ordítani, ordítani, üvölteni, sikoltani, amíg csak a torkomon kifér, amíg bele nem fáradok, amíg már csak némán a földön kucorogva sírhatok. Összetörni, becsapni, megalázni. Annyira sokat tudok az emberekről, annyira sokat, de amikor hasonló dolgokkal szembesülök, mint az ok nélkül, indokolatlan, pusztán gyávaságból fakadó hazugság, mások könyörtelen kiszipolyozása,  az önzés ilyen magas foka, amikor valaki semmit és senkit nem lát, csak saját magát, mindig megdöbbenek. Annyi, de annyi undorító ember él a földön, hogy az már egyszerűen ijesztő. 

Amikor egy másik ember semmit sem akar, mint a saját fájdalmát azzal enyhíteni, a saját kisebbrendűség érzését azzal csökkenteni, hogy mást sérteget és bánt, uram irgalmazz ennek a szintű önzésnek talán nincs is határa. Hogy képes valaki így élni?

Nem tudom, lehet nem is akarom tudni. De alapvetően mindig az áldozat a hibás. Így van... mert az áldozat maga nyit ajtót, kínzójának. Maga engedi be az ajtón azt, akiről már előre tudja, előre érzi, hogy bántani fogja.

Azt szeretném itt én igazán őszintén megérteni, hogy ilyenkor az ilyen szerencsétlen hülyék mégis mit remélnek? Miben bíznak? Ugyan miben?

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szellemvalasz.blog.hu/api/trackback/id/tr844944654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abszinth 2013.03.06. 09:39:07

Mivan akkor ha az illető azért sérteget és bánt meg másokat, mert a saját fájdalmát akarja kivetíteni, ezáltal az övé csökken és a sértett fél is átéli. Abban az esetben ha a megbántott fél egy emberi kapcsolatot (párkapcsolatot, barátságot,testvériséget,etc...) szakított meg érthető, bár nem elfogadható az egyén reakciója. Rossz krízis kezelési stratégia jeleit mutatja. Illetőleg hiába tudod, hogy bántani fog, be engeded a személyes teredbe, mert legbelül kicsit vágysz a bántottságra,mivel ez problémát szül és a problémákat meg kell oldani, ez tipikusan azokra az emberekre vonatkozik akik probléma megoldók(Objektív véleményem szerint). A bevonzás törvénye, bár tudományosan nincs alátámasztva, de jelen van. Máshogy fogalmaznám meg az általad kijelentett egyetemes megfogalmazást. Az emberek nem undorítóak. Maximum elfogadhatatlan, semmilyen normába nem foglalható megnyílvánulási formákat eszközölnek embertársaik irányába, akció-reakció alapon. Mindegyiknek meg van a maga lelki problémája, frusztráltsága, ami a szociálódás(család,iskolák, barátok, egyéb behatások) során felszedett jellemvonások összegsége, ezeket rosszul illesztette bele a személyiségébe, ebből fakadóan rossz konlfiktus kezelési sémák létrejöttének kedvezett. Azok az emberek akik bántják a másikat bármilyen formában, valami mélyebbre nyúló, gyerekkorban vagy a szociálódás során felszedett jellemhibával élnek. Az ilyen embereknek segíteni kell, sajnálni, illetve szánalommal feléjük fordulni, nem szabad.

Abszinth 2013.03.06. 10:38:25

Mivel az első bejegyzést olvastam el, és az alant találhatóakat nem, ezért a fenti megfogalmazás kevésbé lényegre törő. Ellembem általánosságokat állapíthat meg. A történések miértjét nem feltétlen kell tudományos szemszögből megvizsgálni. A sors is akarhatta így, tanulnod kellett valamit. Márcsak arra kell rájönni, megvilágítani, mi az amit megkellett tanulnod...

Ithiliel 2013.03.06. 10:54:17

@Abszinth: Pont erről szól a bejegyzés írtam is "semmit sem akar, mint a saját fájdalmát azzal enyhíteni...". Ugyanakkor ez inkább személyes, mintsem szakmai bejegyzés, ezért jön át rajta erőteljesen a düh, amit akkor éreztem. Teljesen egyetértek egyébként azzal, amit írsz, az emberek nem undorítóak, de van olyan élethelyzet, amikor az embernek joga van dühöngeni, érezni a megbántottságot, a sértettséget és ezt ki is kell fejezni, mert ha mindig elfojtjuk az érzelmeket az visszaüt. Ha kiadod a haragod utána könnyebb is racionálisan átlátni a dolgokat. Szóval ez a bejegyzés jobbára azért olyan, amilyen mert egy sértett nő írta. :)

Ithiliel 2013.03.06. 10:55:08

@Abszinth: Magam is így látom. :)

Abszinth 2013.03.06. 11:53:08

@Ithiliel: Igaz, ámbár az általad említett lelki frusztráltságok belső energiáit nem feltétlen kell kiengedni, mert akkor a semmibe vesznek. Mivel ezek olyan erősek, hogy képesek a teljes jellem/személyiség átformálására ezért érdemes kezdeni velük. Megvizsgálni magadban, a krízis kellős közepén mi az amit meg kellene változtatni,vagy mi az amin érdemes változtatni, és akkor csatornákba terelve, olyan mélyre nyúló lelki vonásokat is lehet alakítani vagy teljesmértékben törölni, amiket egyébként nem tudnál. Ezáltal válhatsz nagyszerű, becses és "tökéletes emberré" bár ilyen nem létezik, de törekedni lehet rá.

Abszinth 2013.03.06. 11:57:47

@Ithiliel: Mindenki sértett, és mindig az aki jobban volt érdekelt egy kapcsolatban. Mindig annál van az erő aki kevésbé érdekelt, na ezt tartom én undorító és szánalmas dolognak.
"Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus."
süti beállítások módosítása